WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

User Interface

User Interface is een veelgebruikte term in softwareontwikkeling maar houdt het eigenlijk in? Hoe zet je UI in en welke alternatieve vormen zijn er? De antwoorden vind je hier.

Wat is User Interface?

User Interface zijn elementen in een webpagina of (web-)applicatie die gebruikersinvoer en tonen van data mogelijk maken. Deze elementen zijn onmisbaar in (web)applicaties. Zoals:

  • invoervelden
  • knoppen
  • lijsten
  • menu’s

Een gebruiker moet bijna altijd een tekst invoeren of bijvoorbeeld een bestand uploaden. Deze elementen hiervoor zijn inmiddels voor vrijwel iedereen herkenbaar en het is aan de UX designer om ze goed in te zetten.

Hoe zet je User Interface in?

Daarnaast worden tientallen user interface elementen gebruikt om een ogenschijnlijk eenvoudige lijst met data te tonen in de applicatie. Een overzicht van projecten onder elkaar gebeurt bijvoorbeeld in een tabel. Met hierin tabelitems die elk weer de titel, datum van toevoegen, status en auteur bevatten. Maar ook een knop met een potloodje om het project te kunnen wijzigen, een prullenbakje om het te verwijderen. Daarnaast bijvoorbeeld een uitklapmenu om andere opties te tonen, zoals: verplaatsen, archiveren, hernoemen.

De logica en plaatsing van dergelijke elementen wordt gedaan door de user experience designer, die ervaring heeft in het voor een gebruiker helder maken van een applicatie. Tegenwoordig moet software zonder handleiding te gebruiken zijn. Daarom wordt er gebruik gemaakt van user interface elementen die al sinds de introductie van de computer standaard zijn: invoervelden, radiobuttons, checkboxes, scrollbars, uitklapmenu’s, selectielijsten en nog veel meer.

Alternatieve vormen voor User Interface

In moderne applicaties worden vaak alternatieve vormen gebruikt voor UI elementen. Zo kun je een bestand aan een e-mailtje toevoegen door deze gewoon in de e-mail te slepen, in plaats van de optie ergens in een menu te moeten vinden. Met mobiele devices kwam er voor UX designers een nieuwe uitdaging: gestures zoals slepen, inzoomen met vingers en bijvoorbeeld het ontbreken van een mouseover-state leidden tot nieuwe user interface elementen. Mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS hebben uitgebreide documentatie voor developers om UI elementen op een consistente manier in te zetten. Daarnaast worden gebruikers ook steeds kritischer: is een applicatie niet goed bruikbaar door slechte UI- of UX-keuzes van de developers, dan zullen ze deze weer van hun apparaat verwijderen.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering