WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

ILS software voor de bouwsector
ILS Configurator logo - ILS software voor de bouwsector

ILS Configurator zorgt voor zekerheid in bouwprojecten

Radicale verbetering in het uitwisselen van informatie

‘We bouwen al 30 jaar zo, dus waarom zouden we het veranderen?’ Een veelgehoorde uitspraak die Jeffrey Truijens en Niels Groot er niet van weerhield om te innoveren in de bouwsector. Ze werkten ruim 4 jaar lang, vanuit digiGO, aan de ontwikkeling van de ILS Configurator. En deze tool gaat het uitwisselen van informatie in de bouw fundamenteel veranderen.

Het probleem

Verschil in interpretatie leidt tot faalkosten

Elk bouwproject start met het uitwisselen van informatie waar plannen op worden gebaseerd. Maar vaak maken de samenwerkende partijen vooraf niet duidelijk welke informatie precies nodig is. Waardoor je voor onaangename verrassingen komt te staan:

  • Noodzakelijke informatie ontbreekt
  • Verwachtingen moeten worden bijgesteld
  • Keuzes in je project blijken achteraf niet de juiste

Er gaat heel veel informatie om in de bouw. En hoe meer mensen er zijn betrokken, hoe groter de kans op fouten. Iedereen heeft een eigen interpretatie van wat er moet gebeuren. Dat is in 99% van de gevallen niet wat de ander verwacht. Daarom moeten we aan de voorkant het gesprek met elkaar aangaan.

Niels Groot, BIM-Regisseur bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen

Bestaande oplossingen voldoen niet

Een ILS (informatieleveringsspecificatie) is de oplossing hiervoor. Hierin leg je vast wie welke bouwinformatie aanlevert en wanneer. ILS-en bestaan al, in veel verschillende vormen. Maar deze hebben één overeenkomst; ze zijn zeer foutgevoelig. En het invullen ervan verreist veel tijd en een complete studie, zo ingewikkeld is het. Dat alles maakt dat ze niet het gewenste resultaat opleveren.

De opdracht aan Ambrero

Zorg voor liefde op het eerste gezicht

De ambitie is duidelijk, namelijk het gebruik van een ILS in bouwprojecten laagdrempelig maken. Zodat je, met minder inspanning, wel de informatie krijgt die je nodig hebt. Hiervoor werken Jeffrey en Niels met 130 professionals uit de bouw aan de ontwikkeling van de ILS Configurator.

Zij vertalen alle kennis en wensen uit de sector naar een Programma van Eisen. Met wel 4 pagina’s aan technische- en functionele eisen. Toch zijn deze terug te brengen naar 3 punten:

  • Gebruikersvriendelijk; eenvoudig in het gebruik
  • Toegankelijk; 1 omgeving die overal benaderbaar is
  • Geschikt voor beginners en experts

De tool wordt gratis beschikbaar gesteld aan alle partijen in de bouw, zoals opdrachtgevers, adviseurs, constructeurs, leveranciers, fabrikanten, aannemers en architecten. Hierdoor is de potentiële eerste gebruikersgroep groot. Om ervoor te zorgen dat de tool, en de nieuwe manier van werken, wordt omarmd is de 1e versie best uitgebreid. En is onboarding van nieuwe gebruikers een belangrijke eis.

De oplossing

Ils Configurator vertaalt complexe informatie naar behapbare materie

“Tijdens de bouw hebben we veel keuzes gemaakt maar we zijn erin geslaagd om de complexiteit van ILS te vertalen naar eenvoud, aldus Jeffrey Truijens. Dankzij de vragenwizard is de tool ook geschikt voor beginnende BIM-ers. De digitale assistent leidt onervaren gebruikers stap voor stap door de ILS software. En maakt hierbij gebruik van collectieve kennis die is verzameld door digiGO.”

Niels Groot vult aan: “Je hoeft je niet meer druk te maken over verschillende vormen van ILS-en, die je niet gelijk kunt trekken. Ook het verschil in documenten, zoals Word, Excel en PDF , maakt niet meer uit. Welke bron je ook gebruikt: er komt één project specifieke ILS uit. En dat is 100% winst.”

Het resultaat

Enthousiaste gebruikers en 55% minder faalkosten

Binnen 2 weken na livegang gebruiken 500 mensen de ILS Configurator. De reacties zijn positief, vooral over het gebruikersgemak en inzicht.

“Deze tool geeft een stuk meer duidelijkheid. En voor mij, als informatie leverende partij, zorgt het voor een snellere beoordeling van de informatievraag. Hiermee maken we een enorme efficiencyslag. Dus ik ga zeker partners aanmoedigen om de ILS Configurator ook te gebruiken”, aldus Christiaan de Wit, Technisch Ontwerper & BIM coördinator bij RoosRos Architecten

Hoeveel je bespaart met het gebruik van deze ILS software hangt af van het project. Maar digiGO heeft onderzoek gedaan naar de gemiddelde besparing en dat zijn cijfers waar je blij van wordt.

Resultaat met ILS software

Van alle betrokkenen verwacht je een bijdrage om een project tot een succes te maken. Hierin heeft ieder een bepaalde informatiebehoefte. Dus als jij kunt rekenen op de juiste informatie op het juiste moment, maakt dat je werk zoveel makkelijker. Die zekerheid is eigenlijk nog belangrijker dan de tijdswinst.

Niels Groot, BIM-Regisseur bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
De toekomst

Ils Configurator; de 1e stap in datagedreven werken

Het ultieme doel van digiGO is een digitale workflow in de bouwsector, waarbij informatie tussen verschillende partijen en applicaties wordt uitgewisseld. Het beschikbaar stellen van de ILS Configurator is hierin een belangrijke 1e stap. Met het gebruik van deze tool zorgt digiGO voor een uniforme en controleerbare ILS.

Momenteel ontsluit de ILS configurator al 4 bronnen, ILS’en gericht op het ontwerp, productie en beheer proces van de woningbouw. Maar het platform maakt onder de motorkap gebruikt van Linked Data: dit stelt grote partijen met andere behoeften in staat een eigen definitie op te stellen en toe te voegen aan de ILS Configurator.

In de toekomst gebruik je de ILS Configurator gedurende de gehele looptijd van een project. Met een nog te ontwikkelen koppeling vraag je nog meer informatie uit en valideer deze tegen de afspraken die in het ILS zijn vastgelegd. Deze volgende stap in automatisering geeft een ILS nog meer waarde.

“Van document-georiënteerd werken maken we nu een stap naar informatie-georiënteerd werken. Er is zoveel mogelijk als je je informatie goed op orde hebt! Denk aan alle analyses die dan mogelijk zijn. Nee, wij zijn nog niet klaar. Dit is nog maar het begin.”

Jeffrey Truijens, – Informatie- en Proces Specialist en partner bij architectenbureau VDNDP
ILS Configurator- scherm van de applicatie ILS Configurator- scherm van de applicatie

ILS Configurator…

  • werd ontwikkeld in 7 maanden
  • maakt gebruik van Linked Data voor het aansluiten op externe bronnen
  • is gemaakt door het scrumteam Jacco, Martijn, Jelle, Marco en Bart O.

Ook het samenwerken in jouw sector fundamentaal veranderen?
Stel jouw vraag over software aan onze experts.

Direct antwoord op je vraag?

085 019 7283

100% van onze klanten beveelt ons
aan bij andere organisaties Bron: Feedback Company

Bereik ons nu!

Ambrero heeft ons als organisatie overduidelijk
een Beter leven bezorgd, need I say more?

Susanne Maassen, manager bij Stichting Beter Leven
keurmerk na de implementatie van hun klantenportaal

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering