WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

User Experience design

User experience design, geen interface kan zonder! Maar wat is UX eigenlijk en wat doet het voor een applicatie? Het antwoord op deze vragen vind je in onze kennisbank.

Wat is User Experience design?

User Experience design, ook wel UX design genoemd, is de manier om behoeften van gebruikers om te zetten naar een gebruiksvriendelijke applicatie. Het vakgebied omvat aspecten van gebruiksvriendelijkheid, ontwerp en marketing. De beleving van de gebruiker staat daarbij centraal. Die beleving begint al bij het eerste moment dat de gebruiker met de applicatie in aanraking komt. Zaken als layout, tekstgebruik, interactieve vormgeving, vormgeving en animatie zijn middelen om de gebruikerservaring te optimaliseren. Belangrijk als je geld wilt verdienen met je website, als je iets te vertellen hebt, je efficiënt wilt werken en bedrijfsprocessen wilt stroomlijnen. Maar wat komt er bij kijken?

Wat doet het voor gebruiksvriendelijkheid

Voor een optimale gebruikersvriendelijkheid onderzoek je eerst uitgebreid de wensen van de klant. Wat is het eerste idee, wat is het uiteindelijke doel? Soms is er veel (offline) data beschikbaar die in kaart moet worden gebracht. Hoe kun je deze gegevens gebruiken voor schermen? Hoe ontsluit je deze informatie en maak je dit inzichtelijk en doorzoekbaar? De informatiearchitectuur en de presentatie van informatie zorgen er samenvoor dat inhoud begrijpelijk is. User Experience designis het vertalen van deze wensen (soms geschreven in user stories) naar begrijpelijke schermen.

User Experience design en wireframes

Deze schermen zijn vaak eerst wireframes: draadmodellen waarin de structuur, opeenvolging en interactie van een applicatie duidelijk wordt. Waar staan de knoppen, hoe zijn de schermen ingedeeld en wat gebeurt er als ik ergens op klik? De User Experience is tegenwoordig een van de belangrijkste onderdelen bij het ontwikkelen van elke applicatie of software-systeem. Of het nu de user interface van de Google app, je Facebook profiel of Netflix is, er is oneindig veel onderzoek gedaan naar de ervaring van gebruikers en hoe dit nog verder kan worden verbeterd. Daarbij wordt gekeken naar kleurgebruik, contrast, lettertypen en beeld, maar eerst en vooral naar de plaatsing, logica en begrijpelijkheid van user interface elementen. UX designers zorgen ervoor dat de benodigde data voor elke type gebruiker die van het systeem gebruik gaat maken, beschikbaar, leesbaar en gemakkelijk inzichtelijk is.

Elementen in de User Interface voor User Experience

User interface elementen als invoervelden, knoppen, lijsten, menu’s en icoontjes moeten op een logische plaats worden gezet en hebben enige definitie nodig over wat deze elementen doen. Wat gebeurt er wanneer je op een prullenbakje klikt: wordt het element direct verwijderd, of krijg je eerst de vraag of je het zeker weet? En moet er een melding verschijnen dat het element verwijderd is? Blokkeert die melding de rest van de applicatie, of is het slechts een notificatie linksbovenin het scherm? UX designers leggen hun voorstel voor aan de klant en het team, zodat iedereen weet wat er gebouwd gaat worden. Bij een akkoord gaat een designer aan de slag een grafische schil over de wireframes te leggen, waarna er gebouwd kan worden.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering