WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Universal Windows Platform

Naast het traditionele Microsoft Windows Win32 bureaublad applicatieplatform kent Windows 10 het Universeel Windows Platform (UWP). Hier lees je wat een UWP-applicatie is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is het Universal Windows Platform (UWP)?

De Universal Windows Platform API omvat een groot aantal componenten, functies en grafische interface-elementen die de ontwikkelaar kan gebruiken bij het bouwen van de applicatie. Al deze onderdelen zijn geschikt gemaakt om te worden gebruikt op verschillende soorten apparaten: niet alleen desktop-systemen en tablets worden ondersteund, maar bijvoorbeeld ook de Xbox, Surface Hub en zelfs de HoloLens. Het idee hierachter is dat gebruikers op al hun devices dezelfde gebruikerservaring verwachten. In de praktijk werkt een smartphone echter anders dan bijvoorbeeld een PC: niet alleen heb je een veel kleiner scherm, maar ook de manier van invoer is anders. Het UWP biedt allerlei tools om deze verschillen te overbruggen.

Wat is een Universal Windows Platform applicatie?

Applicaties die voor dit platform zijn ontwikkeld, worden via de Windows Store verspreid. De ontwikkelaar is vrij om te kiezen uit een aantal marktconforme ontwikkeltalen. De Windows Store applicatie kan worden uitgerold naar een verscheidenheid van Windows 10 apparaten.

Wat zijn de voordelen van deze applicatie

De inzet van het UWP-platform heeft zowel voordelen voor de gebruiker als voor de programmeur. De gebruiker profiteert van functies die door het UWP worden meegeleverd, zoals autorisatie en authenticatie op basis van je Microsoft account. De programmeur hoeft zich bijvoorbeeld niet druk te maken over de schermgrootte en kan gebruikmaken van de modernste interface-componenten.

 • Meerdere Windows apparaten

  De ontwikkelaar bouwt één pakket voor alle ondersteunende apparaten met Windows 10. Dit zijn natuurlijk PC’s, tablets en telefoons, maar denk ook aan de Xbox, Surface Hub en zelfs de HoloLens. Het bereik van de applicatie wordt veel groter, met weinig extra inspanningen om de applicatie geschikt te maken voor specifieke apparaten.
  De gebruiker profiteert hier ook direct van, deze kan de applicatie gebruiken op zijn of haar voorkeursapparaten.

 • Windows Store

  Alleen UWP-applicaties kunnen worden verspreid via de Windows Store. Deze manier van distributie is bekend bij gebruikers en heeft een centrale plaats in het besturingssysteem. Het bereik van de doelgroep wordt vergroot, omdat de gebruikers kunnen zoeken naar applicaties.
  In de distributie van nieuwe versies van de applicatie wordt ook voorzien: gebruikers krijgen een seintje als er een nieuwe versie beschikbaar is. Als de instelling “automatisch bijwerken” is geactiveerd, dan merkt de gebruiker nauwelijks dat er een herinstallatie heeft plaatsgevonden. De Windows Store geeft ontwikkelaars inzicht in het gebruik van de applicatie.

 • Makkelijk wisselen van apparaat

  Het Universal Windows Platform maakt het mogelijk om te beginnen op je pc, en vervolgens te switchen naar een ander device en daarop de draad weer op te pakken.

 • Responsive interface

  De grafische elementen van de UWP-applicatie passen zich aan naar gelang de effectieve pixels van het apparaat. Omdat dergelijke applicaties op een grote verscheidenheid aan Windows 10 applicaties kunnen draaien, kan de schermgrootte sterk verschillen.

 • Flexibele interactie

  Verschillende apparaten kennen vaak verschillende bedieningsvormen. Het ene apparaat wordt bediend met een muis en toetsenbord, terwijl andere apparaten juist met aanraking of controllers worden bestuurd. Er worden ontwerphulpmiddelen aangereikt voor het zo effectief mogelijk in te zetten van de schermen.

 • Verschillende ontwikkeltalen

  Er wordt een aantal van de gangbare ontwikkeltalen ondersteund bij het bouwen van UWP-applicaties. Voor de frontend kan gebruik gemaakt worden van HTML, DirectX, Unity, MonoGame of XAML. Voor de backend kan gekozen worden uit C#, Visual Basic, C++ of JavaScript.

 • Moderne functies

  Interactieve tegels (Live Tiles) en UWP achtergrondprocessen zijn twee voorbeelden van moderne functies voor UWP-applicaties

 • UWP heeft toekomst

  Microsoft zet in op UWP en schaart Windows Forms en WPF onder de klassieke technologieën.

Klassieke Win32 bureaublad applicaties als UWP?

Klassieke Win32 bureaublad applicaties kunnen worden geconverteerd naar UWP-applicaties met behulp van Microsoft’s Project Centennial. Het is niet noodzakelijk om opnieuw de applicatie te bouwen. Niet alleen ontwikkelaars, maar ook gebruikers kunnen klassieke applicaties converteren. Het Desktop Bridge conversieprogramma kan van een MSI of een EXE bestand een APPX-pakket maken. Ontwikkelaars kunnen deze aanbieden aan de Windows Store.
Waarom zou je dit willen?

 • Je kunt de genoemde voordelen van UWP-applicaties benutten met minimale inspanningen. De distributie naar Windows 10 PC’s wordt sterk vereenvoudigd.
 • De geconverteerde applicatie krijgt zijn eigen sandbox. Dat wil zeggen dat als de applicatie is gecompromitteerd, de hacker beperkt wordt tot de permissies welke de applicatie toegewezen heeft gekregen.
 • De geconverteerde applicatie kan evenveel als het origineel. De context wordt gevirtualiseerd, maar dat is niet te merken.

Waarom zou je dit niet willen?

 • Er zijn beperkingen. Gebruikers hebben een Windows 10 Pro of Enterprise computer nodig om de conversie uit te voeren.
 • Gebruikers kunnen de geconverteerde applicatie slechts op een Windows 10 PC gebruiken. Ontwikkelaars kunnen een migratie pad volgen, zodat alle Windows 10 apparaten worden ondersteund. Dit migratie pad vereist het verplaatsen van de functionaliteit van de ‘full trust’ naar de ‘app container’.
 • De moderne UWP-functies worden niet benut. Er is feitelijk geen sprake van een conversie: de originele applicatie blijft onaangepast. Desktop Bridge genereert alleen een Windows pakket.
  Bij de bouw van een nieuwe UWP-applicatie kunnen alle mogelijkheden juist wel worden benut.

Nadelen van een UWP-applicatie

Universeel Windows Platform is een platform dat niet backwards-compatible is. Hoewel dat de mogelijkheden heeft gegeven zoals hierboven beschreven, heeft op UWP-gebaseerde software ook enkele nadelen:

 • Oudere Windows computers

  Microsoft ondersteunt voorlopig ook nog Windows 7 met SP1 en Windows 8.1. Deze versies van het besturingssysteem kennen geen Universeel Windows Platform. Als deze besturingssystemen moeten worden ondersteund, kost het extra tijd om ook een UWP versie uit te brengen en te onderhouden.

 • Alleen Windowsondersteuning

  Dit nadeel geldt voor vele technologieën, maar het gaat zeker ook op voor UWP. Slechts Windows besturingssystemen ondersteunen dergelijke applicaties. Als naast Windows ook IOS en Android ondersteund moeten worden, dan kan Xamarin (Forms) een alternatief zijn.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering