WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Javascript

Een front-end ontwikkelaar bouwt websites of webapplicaties op basis van HTML, stylesheets, en Javascript. Voor eigenlijk alles wat binnen je browser beweegt of reageert, wordt Javascript gebruikt. Maar hoe werkt het eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Verrijk hier je kennis!

Wat is Javascript?

Het is een scripttaal waarmee webpagina’s interactief kunnen worden gemaakt. Javascript maakt het mogelijk om content dynamisch te maken en het gedrag van elementen binnen webpagina’s te beïnvloeden. Daarom is het onmisbaar voor het maken van interactieve webapplicaties.

Ambrero maakt er veel gebruik van, samen met aanverwante technieken, om data dynamisch op de webpagina te tonen. En om knoppen een functie te geven. Bijvoorbeeld voor het tonen van een modal window: een kleiner element in een pagina waar de gebruiker een enkele handeling kan doen, zoals het invullen van een formulier. Ook formulieren met invoervelden, checkboxes en upload-elementen worden met behulp hiervan gevalideerd op fouten.

Hoe werkt het?

Javascript wordt middels HTML ingeladen in de webbrowser en wordt meestal uitgevoerd zodra de pagina is geladen. In de Javascript-code van een webaplicatie wordt het HTML(5)-element van de pagina bepaald, er wordt een actie aan toegekend (zoals bijvoorbeeld onClick of onMouseover) en er wordt gedefinieerd wat er moet gebeuren wanneer deze actie door de browser wordt ‘afgevuurd’. Zo kunnen er complexe animaties en visueel aantrekkelijke oplossingen worden geschreven, die de webpagina gebruiksvriendelijker en sneller maken.

De voordelen van Javascript

Javascript kent inmiddels vele bibliotheken die er op zijn gebaseerd, zoals het bekende jQuery, React, Angular en AJAX-toepassingen, dat bedoeld is om content (uit bijvoorbeeld een database) dynamisch op de pagina te tonen, zonder dat de pagina daarvoor opnieuw ingeladen hoeft te worden. Vooral dat laatste zorgt er voor dat Javascript de meest gebruikte oplossing voor interactieve webpagina’s is. Wanneer je in een applicatie een laadbalkje ziet verschijnen, reken maar dat het op de achtergrond bezig is de data uit een database te lezen. En stel dat je een element wilt verwijderen in je applicatie en je klikt op het prullenbakje, dan hoeft de pagina tegenwoordig niet meer opnieuw geladen te worden nadat deze handeling is uitgevoerd. Het verwijderen gebeurt op de achtergrond en Javascript zorgt ervoor dat het verwijderde element netjes uit de pagina wordt gehaald, eventueel met een (CSS-)animatie. Tegenwoordig worden hele complexe (browser-)games en user interfaces gebouwd met Javascript-elementen.

Javascript en JAVA

Vroeger werden games en user interfaces vaak gebouwd met JAVA, maar deze applicaties waren vooral in de browser erg traag en zwaar voor je computer. Javascript heeft niets met JAVA te maken. Overigens ook niet met het eiland, zowel niet met het schiereiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam als met het eiland in de Republiek Indonesië.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering