WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Java

Wie zich verdiept in softwareontwikkeling komt al snel de term ‘Java’ tegen. Net als C++ en .NET is het een programmeertaal voor de ontwikkeling van software. In dit artikel geven we je een korte introductie.

Wat is Java?

Het is één van de meest gebruikte en populairste programmeertalen. Kenmerkend hieraan zijn de objectgeoriënteerde opzet, platformonafhankelijkheid, en de uitgebreide API. Het is tegenwoordig overal aanwezig: op je PC en op servers, maar ook op je mobiele telefoon, in je auto, en het zit er dik in dat zelfs je huishoudelijke apparatuur op basis hiervan is ontwikkeld.

James Gosling wordt gezien als de vader van deze programmeertaal. De taalstructuur, compiler en virtual machine zijn allemaal aan hem te danken. De gedachte achter de ontwikkeling van Java was om de programmeertaal zo min mogelijk afhankelijk te maken van de omgeving waarin die draait. Het idee daarachter was dat programmacode maar één keer hoefde te worden geschreven om geschikt te zijn voor diverse platforms. Doordat de code gecompileerd wordt naar bytecode voor een virtuele machine, de Java Virtual Machine (JVM), kan de code op elke willekeurige computer en onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Ook Scala produceert code die op de JVM kan worden uitgevoerd.

Er zijn 4 Java programmeerplatformen, waaronder de meest gebruikte standaard-editie, Java SE en de Enterprise Editie (Java EE). Java SE’s API bevat de kernfunctionaliteit, de basis van de Java programmeertaal. Java EE is daar eigenlijk bovenop gebouwd. Hiermee kunnen grootschalige, betrouwbare en veilige webapplicaties ontwikkeld en uitgevoerd worden.

Java Development Kit (JDK)

Programmeurs gebruiken veelal softwarepakketten die elementen bevatten om het schrijven, debuggen en uitvoeren van Java-programma’s te vergemakkelijken. Deze kunnen ontwikkeld worden met de Java Development Kit (JDK); welke de Java-Compiler, Java runtime omgeving en de Java API’s omvat. De meest gebruikte Java software development kit is de Oracle JDK. Daarnaast is er de OpenJDK, een gratis en open-source implementatie van het Java platform.

Het is een objectgeoriënteerde programmeertaal (OO taal) met veel mogelijkheden en toepassingen. Naast de voordelen wordt als nadeel vaak genoemd dat Java geen native taal is en daardoor minder snel is dan talen die geen JVM nodig hebben. Java bytcode wordt op het laatste moment (just in time, JIT) pas gecompileerd naar machinetaal. Daarnaast kampt het regelmatig met veiligheidsproblemen, maar tegelijkertijd wordt hierop snel gereageerd met adequate oplossingen.

Open source frameworks

Door de Java Virtual Machine (JVM) kan deze programmeertaal op elke computer onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Het wordt door veel software ontwikkelaars gebruikt om applicaties te schrijven. De gekozen naam voor deze programmeertaal is een verwijzing naar koffie.

Grote open-source frameworks zoals Spring en Hibernate hebben Java veel productiviteit gegeven. Met deze frameworks is het steeds beter mogelijk om snel applicaties te ontwikkelen. Het zelf ontwikkelt zich ook, momenteel zit het op versie 8. Elke versie bevat verbeteringen die het programmeren makkelijker maken, steeds worden nieuwe klassen toegevoegd aan de standaard bibliotheek.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering