Java

Wie zich verdiept in softwareontwikkeling komt al snel de term ‘Java’ tegen. Net als C++ en .NET is het een programmeertaal voor de ontwikkeling van software. In dit artikel geven we je een korte introductie.

Wat is Java?

Het is één van de meest gebruikte en populairste programmeertalen. Kenmerkend hieraan zijn de objectgeoriënteerde opzet, platformonafhankelijkheid, en de uitgebreide API. Het is tegenwoordig overal aanwezig: op je PC en op servers, maar ook op je mobiele telefoon, in je auto, en het zit er dik in dat zelfs je huishoudelijke apparatuur op basis hiervan is ontwikkeld.

James Gosling wordt gezien als de vader van deze programmeertaal. De taalstructuur, compiler en virtual machine zijn allemaal aan hem te danken. De gedachte achter de ontwikkeling van Java was om de programmeertaal zo min mogelijk afhankelijk te maken van de omgeving waarin die draait. Het idee daarachter was dat programmacode maar één keer hoefde te worden geschreven om geschikt te zijn voor diverse platforms. Doordat de code gecompileerd wordt naar bytecode voor een virtuele machine, de Java Virtual Machine (JVM), kan de code op elke willekeurige computer en onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Ook Scala produceert code die op de JVM kan worden uitgevoerd.

Er zijn 4 Java programmeerplatformen, waaronder de meest gebruikte standaard-editie, Java SE en de Enterprise Editie (Java EE). Java SE’s API bevat de kernfunctionaliteit, de basis van de Java programmeertaal. Java EE is daar eigenlijk bovenop gebouwd. Hiermee kunnen grootschalige, betrouwbare en veilige webapplicaties ontwikkeld en uitgevoerd worden.

Java Development Kit (JDK)

Programmeurs gebruiken veelal softwarepakketten die elementen bevatten om het schrijven, debuggen en uitvoeren van Java-programma’s te vergemakkelijken. Deze kunnen ontwikkeld worden met de Java Development Kit (JDK); welke de Java-Compiler, Java runtime omgeving en de Java API’s omvat. De meest gebruikte Java software development kit is de Oracle JDK. Daarnaast is er de OpenJDK, een gratis en open-source implementatie van het Java platform.

Het is een objectgeoriënteerde programmeertaal (OO taal) met veel mogelijkheden en toepassingen. Naast de voordelen wordt als nadeel vaak genoemd dat Java geen native taal is en daardoor minder snel is dan talen die geen JVM nodig hebben. Java bytcode wordt op het laatste moment (just in time, JIT) pas gecompileerd naar machinetaal. Daarnaast kampt het regelmatig met veiligheidsproblemen, maar tegelijkertijd wordt hierop snel gereageerd met adequate oplossingen.

Open source frameworks

Door de Java Virtual Machine (JVM) kan deze programmeertaal op elke computer onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Het wordt door veel software ontwikkelaars gebruikt om applicaties te schrijven. De gekozen naam voor deze programmeertaal is een verwijzing naar koffie.

Grote open-source frameworks zoals Spring en Hibernate hebben Java veel productiviteit gegeven. Met deze frameworks is het steeds beter mogelijk om snel applicaties te ontwikkelen. Het zelf ontwikkelt zich ook, momenteel zit het op versie 8. Elke versie bevat verbeteringen die het programmeren makkelijker maken, steeds worden nieuwe klassen toegevoegd aan de standaard bibliotheek.

© 2005 - 2021     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering