Scala

De Java Virtual Machine komt in vele varianten: Scala, Groovy, en Clojure zijn voorbeelden van programmeertalen die elk hun eigen interpretatie geven aan Java. In dit artikel zoomen we in op de programmeertaal Scala, die werd ontworpen om enkele beperkingen van Java te overbruggen.

Wat is Scala?

Het is een programmeer- en scripttaal gebaseerd op Java en bestaat sinds 2001. Het idee erachter is dat de Javataal schaalbaar is gemaakt door het objectgeoriënteerd programmeren te combineren met functioneel programmeren. De kracht van beide manieren van programmeren is gebundeld tot één taal. Er is hierin minder code nodig om een klasse te schrijven, de getters en setters zijn niet nodig en primitives heeft Scala niet. Naast klassen kunnen hierin ook objecten gedefinieerd worden.

De voordelen van Scala

Binnen Scala maakt alles binnen een klasse naast de methodes deel uit van de primaire constructor. Doordat het een flexibele programmeer syntax heeft kan er gemakkelijk een domain specific language gedefinieerd worden. Het functionele aspect van deze programmeertaal komt bijvoorbeeld naar voren als we kijken naar de verschillende mogelijkheden van parameter overdracht, zo is het bijvoorbeeld mogelijk een functie als een parameter mee te geven. Het wordt gezien als een wiskundige en goed testbare taal.

Compatibiliteit met Java

Het is compatibel met Java en daardoor is het gemakkelijk om over te stappen of te gebruiken, want de programmeertaal kan gebruik maken van de bestaande Java bibliotheken. Als voordeel van het gebruik hiervan, in plaats van Java, wordt genoemd dat het de productiviteit verhoogt en het een taal is die gebruikt kan worden voor verschillende situaties. Ook verschillende grote bedrijven gebruiken Scala, onder andere Twitter en Linkedin gebruiken het.

Uitbreidmogelijkheden van Scala

Het is gemakkelijk uitbreidbaar en wordt veelal gebruik in combinatie met Akka of het Play framework. Doordat het meer mogelijkheden biedt wordt het tegelijkertijd ook vaak als een complexere taal gezien. Aanhangers van Scala wijzen hierbij juist op de voordelen; sommige codeblokken in Java kunnen met Scala als één regel worden geschreven. Het wint nog steeds gebruikers voor zich en lijkt een opkomende taal te zijn. Het lijkt een middenweg te vormen tussen academisch en praktisch.

© 2005 - 2021     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering