WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

SaaS

SaaS, deze term heb je in het kader van softwareontwikkeling vast wel eens gehoord. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn de voordelen? En waar let je op bij het ontwikkelen ervan? Hier vind je antwoord op deze vragen!

Wat is SaaS?

De term SaaS staat voor ‘Software as a Service’, hetgeen betekent dat de software in abonnementsvorm wordt aangeboden en dat je gebruikmaakt van een applicatie die je niet zelf hoeft te installeren. Over het algemeen wordt met SaaS gedoeld op diensten die als webapplicatie op de markt worden gezet. Vandaar ook dat SaaS ook wel Cloud Software wordt genoemd.

Wat zijn de voordelen

Traditioneel gezien werkte software meestal als programma op je pc. Je installeerde de software en draaide die lokaal. Eventueel werd de software nog gekoppeld met een centrale server, maar het echte gebruik vond plaats binnen de kaders van Windows (of een ander OS). Met de opkomst van allerlei webtechnieken werden de mogelijkheden om prettig online te werken steeds groter.

Een SaaS-applicatie draait op een server en binnen je browser. Het grote voordeel is dus dat je er zelf geen software voor hoeft te installeren. De implementatie van Software as a Service is binnen een grotere organisatie dus veel sneller en eenvoudiger. Bovendien worden softwareupdates centraal uitgerold door de SaaS-aanbieder, dus bedrijven hebben er geen beheerkosten aan.

Aangezien de applicatie online wordt aangeboden, worden je gegevens ook op de server opgeslagen. Die server is vanaf elk device bereikbaar, dus zowel via je browser als via een tablet of telefoon. Je kunt dus altijd bij je gegevens.

Kenmerk van SaaS

Kenmerk van SaaS-producten is dat ze in abonnementsvorm aan klanten worden aangeboden. Als klant doe je dus geen éénmalige invenstering voor de aanschaf van de applicatie, maar betaal je voor het gebruik. Meestal zijn de kosten afhankelijk van het aantal gebruikers en de afgenomen functionaliteit.

Een SaaS-applicatie laten ontwikkelen

SaaS ontwikkeling vraagt om een iets andere strategie dan de ontwikkeling van software die alleen intern wordt gebruikt. De centrale opslag geeft je de mogelijkheid om de applicatie op elk gewenst moment te updaten zonder dat de gebruikers daarvoor iets hoeven te doen.

Dat geeft je de mogelijkheid om vroeg de markt op te gaan met een minimale versie van je product (MVP) en daarmee de eerste gebruikers aan je te binden. Hun feedback is ontzettend waardevol en wordt gebruikt om de succeskans van het product te toetsen, de werking te verbeteren of om bijvoorbeeld de abonnementen aan te passen.

Verder is het handig om voorafgaand aan de ontwikkeling van een SaaS product aandacht te besteden aan gerelateerde zaken zoals:

  • betaalmodel
  • rechten en rollen
  • facturatie
  • support

Technisch gezien moet onder meer rekening gehouden met schaalbaarheid en dataintegriteit bij updates. De lancering van een SaaS-dienst omvat dus meer dan de ontwikkeling alleen. Gelukkig zijn er ook veel andere online apps beschikbaar die zich juist focussen op de administratieve processen en supportdiensten. Die hoef je dus niet zelf te (laten) ontwikkelen.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering