WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

LESS

LESS is een dynamische stylesheet-programmeertaal waarmee CSS-stylesheets efficiënter kunnen worden geschreven. Hier vind je uitgebreid antwoord op de vraag; wat zijn de voordelen van LESS?

Wat is LESS?

LESS is een dynamische stylesheet-programmeertaal waarmee CSS (Cascading Style Sheets, waarmee een website wordt voorzien van kleuren, beeld en lettertypen) kan worden gecompileerd. Met LESS heeft de programmeur functies en variabelen tot de beschikking, zodat CSS-code sneller en efficiënter kan worden geschreven.

De voordelen van LESS

Tijdsbesparing

Waarom zo veel programmeurs gebruik maken van zogenaamde preprocessors van CSS is omdat het de code overzichtelijker en makkelijk aan te passen maakt. Voordat de stylesheet-code naar de browser wordt gestuurd, wordt door een compiler LESS-code omgezet in CSS. Doordat je variabelen kunt inzetten om kleuren en locaties van lettertypen en afbeeldingen te definiëren, is het aanpassen van een enkele regel voldoende om de hele website (of webapplicatie) een alternatieve stijl te geven. Dit scheelt veel tijd en zorgt er bovendien voor dat de code voor andere programmeurs gemakkelijker te begrijpen is.

Gebruik van variabelen

LESS maakt dus gebruik van variabelen, zoals @main-color: #FF2400;, die vervolgens overal in de stylesheet kan worden gebruikt. Wanneer de variabele in de definitie wordt aangepast, wordt – na opnieuw compileren van de code – de CSS herschreven met de nieuwe definitie. De variabele @main-color kan met ingebouwde functies zoals fade(@main-color,10); zelfs gemanipuleerd worden. De hoofdkleur rood zoals in het voorbeeld hierboven wordt nu door de preprocessor 10% transparant gemaakt. Het is daarmee voor de programmeur niet meer nodig dit in normale, vrij complexe CSS-code uit te schrijven en bespaart daarmee tijd.

Complexe functies

LESS laat toe zelf complexe functies te schrijven, die hulp bieden bij het definiëren van locaties van lettertypen en afbeeldingen of bijvoorbeeld het responsief maken van een webpagina. Bij Ambrero gebruiken we LESS in veel projecten om overzichtelijke en gemakkelijk aanpasbare code te schrijven, die zonder al te veel gedoe kan worden begrepen en aangepast door verschillende programmeurs. Inmiddels maken veel van onze projecten gebruik van het alternatieve SASS, omdat het veelgebruikte framework Bootstrap in de nieuwste versie gebruik maakt van deze preprocessor.

De voordelen van LESS op een rij:

  • Variabelen om wijzigingen in bijvoorbeeld kleuren snel door te voeren
  • Minder code nodig om hetzelfde voor elkaar te krijgen
  • Tijdbesparing door complexe CSS-code achterwege te laten
  • Veel betere onderhoudbaarheid en leesbaarheid

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering