WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Help! Hoe kies je een softwareleverancier?

Je hoort het om je heen en leest het in het nieuws. IT projecten met een looptijd van jaren die veel te veel geld kosten en…. niet het gewenste resultaat opleveren. Je wilt wel innoveren met software maar wél met de juiste softwareleverancier. De moed zakt je bij voorbaat al in de schoenen. Geen zorgen! In deze blog delen we tips die zorgen voor een goede match.

Geldverslindende IT projecten

Eind vorig jaar roept het Bureau ICT-toetsing (BIT) de Nationale Politie op om te stoppen met de ontwikkeling van een eigen it-platform. Al 7 jaar wordt er gewerkt aan een landelijk systeem dat de administratieve druk op agenten moet verlichten. En na het uitgeven van tientallen miljoenen euro’s werken er slechts 2 toepassingen. De BIT geeft in hun adviesrapport aan dat de politie terecht investeert in hun registratieve systemen. Maar de aanpak, het volledig vervangen van de bestaande systemen voor een eigen ontwikkeld platform, vinden ze te risicovol.

Naast allerlei technische adviezen, raad BIT aan om in te zetten op behapbare vernieuwingen die direct waarde toevoegen. Een werkwijze die wordt gehanteerd bij Scrum. Bron: RTL Nieuws en Computable.

Wat gaat er mis?

De overheid klinkt misschien als een ver van je bed show. Maar een ongelukkige keuzes bij IT projecten komt in alle branches voor. Waarom gaat het zo vaak mis?

 • Gebrek aan visie bij bedrijven; de bedrijfsdoelstellingen en de bijdrage van software hieraan.
 • De eindgebruiker is niet betrokken bij het formuleren van het ontwikkelvraagstuk.
 • Wanneer er nieuwe software moet worden ontwikkeld, wordt er alleen gekeken naar de bestaande leverancier.
 • Onvoldoende kennis van de verschillende ontwikkelmethoden; geen goede match tussen project en aanpak.

Tip: neem de bovenstaande punten mee de voorbereiding van je ontwikkelproject. Het zijn ook zaken waarin een full-service softwareleverancier jou kan adviseren.

Ongelukkige keuze softwareleverancier; gevolgen van een no-match

Je hebt vast wel een beeld wat de gevolgen van een mismatch kunnen zijn. Maar hierbij delen we veelgehoorde voorbeelden uit de markt.

 • “Door de gebruikte techniek was het systeem ontzettend traag. Waardoor gebruikers echt moesten wachten bij het invoeren van informatie. Met gefrustreerde medewerkers en klagende klanten als gevolg. We konden hierdoor niet de service bieden die past bij onze bedrijf.”
 • “Achteraf gezien hebben we ons bij de transitie naar de cloud teveel laten leiden door de technische vernieuwing. We hadden onvoldoende oog voor de andere manier van werken die dit vervolgens vroeg van onze mensen, wat leidde tot veel onbegrip en frustratie.”
 • “Na het starten van het ontwikkeltraject kregen we wel updates van wat er gebouwd was maar dit konden we niet testen. Na oplevering hadden we software waar we wel mee konden werken maar wat onvoldoende was toegesneden op onze processen. Dus erg omslachtig in gebruik.”

Maar maak je geen zorgen, met het maken van de juiste keuzes tijdens de voorbereiding kun je elk innovatie-avontuur tot een succes maken. En wij helpen je graag op weg. Lees vooral verder of vraag ons gratis stappenplan aan ‘Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt’.

Meer over stappenplan

 

Een softwareleverancier selecteren, hoe doe je dat

Een succesvol ontwikkeltraject start met het bepalen van de doelstellingen die je met het innovatieproject wilt bereiken. Hiervoor geldt; hoe concreter, hoe beter! De doelstellingen helpen je voorafgaand aan het avontuur een geschikte software ontwikkeling bedrijf te selecteren.

Naast wat je wilt bereiken is het ook aan te raden om te bepalen wat je verwacht van softwareleverancier. Denk hierbij aan:

 • Welke ontwikkelmethode gebruiken ze en past deze bij jouw project?
 • Kunnen ze aanvullende diensten leveren zoals strategisch advies, implementatie, hosting?
 • Past de cultuur bij jullie bedrijfscultuur en communicatiestijl?
 • Kennis van diverse programmeertalen zodat er vrijheid is om te kiezen voor de taal die het beste past bij jouw vraagstuk.

Tip: Maak een long-list van zo’n 5 partijen. Zet verschillende type bedrijven op jouw lijst, bijvoorbeeld kleine slagvaardige ontwikkelaars versus grote partijen. Zo heb je echt iets te kiezen.

Het keuzemoment; welke softwareleverancier heeft de X-factor

Met je projectbeschrijving, of een ander document dat je wensen en bedrijfsprocessen beschrijft, ga je de geselecteerde partijen benaderen. Een veel gekozen aanpak:

 • 1. Hou een verkennend gesprek
 • 2. Organiseer een dag voor presentaties; de software ontwikkeling bedrijven delen hun aanpak en idee over de oplossing met alle stakeholders
 • 3. Short-list; maak een verdere selectie op basis van de presentaties en je gevoel
 • 4. Kies voor de partij met een passende vertaling van jouw vraagstuk naar een oplossing en een heldere route ernaar toe

Je kunt nog een extra stap toevoegen aan je selectietraject, namelijk een inventarisatie workshop. Hierbij scherp je de kern van je vraagstuk aan en verken je mogelijkheden voor de oplossing. Een bijkomend voordeel is dat je het softwarebedrijf leert kennen. Ambrero biedt deze stap ook aan.

Tip: Kies op basis van de voorgestelde oplossingen waaruit blijkt welke partij jouw doel begrijpt. Daarnaast op basis van de helderheid van de geschetste projectaanpak en je vertrouwen in het team.

Wat levert een goede match je op

Een goede match is een softwareleverancier die je business en groeiambitie snapt. Maar ook eentje die je kan bieden wat jouw organisatie nodig heeft, bijvoorbeeld het scherp krijgen van bedrijfsdoelstellingen, een gebruikersonderzoek, de implementatie van je nieuwe software of het onderhoud ervan.

Wat het je oplevert? Dat hangt van bedrijfsdoelstellingen af. Maar die ambitie ga je waarmaken! En je gaat terugkijken op een leerzaam en succesvol innovatie-avontuur.

Tip: Toets regelmatig of je de doelen, die je vooraf hebt gesteld, haalt. Op deze manier weet je hoeveel tijd je hebt bespaart, de klanttevredenheid is toegenomen, het bedrijfsrendement is verhoogd en meer.

Neem vandaag nog de eerste stap

Loop je al een tijdje rond met plannen voor innovatie? Wacht niet langer en kies voor de kansen van morgen. Ambrero heeft een track record opgebouwd in digitale innovatie en software ontwikkeling. We kennen geen falende projecten en 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere bedrijven.

Wil je eerst meer lezen over het kiezen van een softwareleverancier? Vraag dan onze whitepaper aan waarin we je in 6 concrete stappen door de voorbereidings- en selectiefasefase heen loodsen. Zonder kleerscheuren op weg naar een innovatie-partner!

Wil je weten wat we samen met jou kunnen waarmaken? Neem dan vrijblijvend contact op.

Elisa Kossen
Over de auteur

Marketing & Communicatie specialist

 • +31 (0)88 26 27 301

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering