WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Bedrijfsapplicatie: 10 tips voor succesvolle software

Goede software voegt zich naar de omgeving. Niet andersom. Aan de ontwikkeling van succesvolle bedrijfsapplicatie gaat dan ook grondige research vooraf. Met deze tips krijg je eigen software die zichzelf terugverdient.

1. Start met een goed doordacht plan

Wat zijn de doelstellingen van de nieuwe software? Die moeten eerst in kaart worden gebracht. Dat klinkt logisch, maar vaak begint men met alleen een globaal idee. Pas wanneer de bedrijfsapplicatie ontwikkeld wordt, of erger, pas wanneer deze in gebruik wordt genomen, blijkt de functionaliteit van de bedrijfsapp onvolledig of onjuist. De beste software wordt gebouwd aan de hand van een vanuit de eindgebruiker geschreven user stories.

2. Analyseer de werkprocessen

Goede bedrijfsapplicatie sluit naadloos aan op de procedures die op de werkvloer worden gevolgd. Door deze te modelleren aan de analoge werkwijze, ontstaat een intuïtievere applicatie waarin efficiënter gewerkt wordt. Een grondige analyse van de werkprocessen, door bijvoorbeeld monitoring of interviews, is een essentieel onderdeel van het voortraject van bedrijfsapplicatie ontwikkeling.

3. Kijk vooraf naar de restricties die de hardware oplegt

Wanneer bedrijfsapplicatie moet samenwerken met andere systemen, is een goede platformkeuze essentieel voor succesvolle implementatie. Ook voor online applicaties met een in potentie grote doelgroep, zoals bijvoorbeeld sociale mediaprojecten, kan hardware een struikelblok voor verdere groei vormen. In dergelijke gevallen kan ’the Cloud’ een oplossing bieden, maar de software moet daar wel op worden voorbereid.

4. Ontwikkel alleen een bedrijfsapp wanneer het zichzelf terugverdient

Een open deur? Was het maar waar! Ambrero pleit voor meetbare Return Of Investment. Als je niet (bij benadering) kunt meten wat de ROI van een bedrijfsapplicatie is, moet je er niet aan beginnen. In dat geval verdient het project zichzelf waarschijnlijk niet terug.

5. Betrek de belanghebbenden bij de ontwikkeling

Het is verstandig de eindgebruikers al in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling van je bedrijfsapplicatie. Niet alleen maak je gebruik van hun expertise en betrokkenheid. Je beperkt hiermee mogelijke weerstand tegen ‘ongevraagde veranderingen’ op de werkvloer.

6. Scan de omgeving

Houd rekening met de omgeving waarin de software wordt gebruikt. Heeft de omgeving de beschikking over een beperkte bandbreedte? Wordt de software gebruikt in de operatiekamer? Of in een ruimte die slecht is verlicht? Aanpassing aan de omgeving kan een bepalende factor zijn voor het succes ervan.

7. Breng het gedrag van de gebruikers in kaart

De ene gebruiker is de andere niet: afhankelijk van de rol van de gebruiker heeft die bepaalde wensen en verwachtingen. Als je het doel van de gebruiker kent dan kun je ook de benodigde hoeveelheid softwarematige begeleiding (klikpaden, menu-structuren) bepalen. Een bedrijfsapplicatie waarbinnen je via meerdere methoden je doel kunt bereiken scoort vaak beter dan software die de gebruiker beperkt. Zo kom je tot gebruiksvriendelijke software.

8. Combineer verschillende disciplines

Stel een goed team van specialisten samen bij de ontwikkeling van jouw bedrijfsapp. Maak gebruik van experts op verschillende niveaus, zoals marketingspecialisten, grafische vormgevers en copywriters, die hun kennis bundelen voor een optimaal product.

9. Zorg voor training en een goed onderhoudsplan

Wie gaat de software gebruiken als die klaar is? Weten deze mensen hoe het programma werkt? En wie gaat het programma onderhouden? Voorafgaand aan de ontwikkeling ervan moeten al deze vragen beantwoord zijn in een gedegen stappenplan.

10. Kies voor solide support

Bedrijfssoftware gaat soms tientallen jaren mee. Het internet verandert, de markt, evenals jouw organisatie die meegroeit met de tijd. Bij plotselinge veranderingen kan spoedeisende hulp gewenst zijn. Om het succes en de kwaliteit ervan te waarborgen is een gedegen, liefst levenslange support essentieel. Kies daarom voor een stabiele partij die continuïteit biedt. Uiteraard staat Ambrero voor je klaar. We ontwikkelden o.a. succesvolle bedrijfssoftware voor Ziggo, Stichting Beter Leven keurmerk en Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Bekijk wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van succesvolle bedrijfssoftware. Wil je vrijblijvend advies over de toegevoegde waarde van software voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Jelle van den Berg
Over de auteur

Directie / UX designer

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering