WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Agile

Veel softwarebedrijven gebruiken de Agile methodiek voor het ontwikkelen van software. Hier vind je antwoord op de vragen; wat is Agile, hoe is deze methodiek tot stand gekomen en welke voordelen heeft het hanteren ervan?

Wat is Agile?

De Agile methodiek omvat een reeks principes voor de iteratieve ontwikkeling van software. De wendbaarheid van een projectteam staat bij Agile centraal. De term vindt zijn oorsprong in het Agile Manifesto: een uitwerking van ideeën die halfweg de jaren negentig zijn ontstaan na een toenemende onvrede over de traditionele waterval-methodiek.

Van oudsher werd de ontwikkeling van software aangevlogen als een waterval van 5 fases, namelijk:

  • Analyse
  • Ontwerp
  • Implementatie
  • Testen
  • Onderhoud

Elke fase moest worden afgerond voordat aan de volgende fase werd begonnen. Op die manier werden de afspraken en procedures geborgd. Die borging had echter ook veel nadelen: het was bureaucratisch en traag en projecten bleven vaak in eindeloze inventarisaties hangen. Met de principes uit het Agile Manifesto werd daarmee afgerekend, onder meer door werkende software boven uitgebreide documentatie te stellen.

Bovendien werd de bureaucratie verminderd door ontwikkelteams multidisciplinair en zelfsturend te maken. Een van de teamleden wordt aangewezen als degene die het ontwikkelteam representeert bij het communiceren met de klant (bij Scrum is dit de Product Owner). Door te werken in korte iteraties van meestal 2 tot 4 weken wordt de feedback-loop kort gehouden. Binnen die iteraties kan het team zelfstandig aan het product ontwikkelen en wordt nieuwe functionaliteit bedacht, ontworpen, ontwikkeld en getest. Met de oplevering van werkende software als vereiste aan het einde van elke iteratie.

De voordelen van Agile

Of het nou om productontwikkeling gaat of om HR-vraagstukken, de voordelen van een Agile benadering zijn legio. We noemen er enkele:

Snel de markt op

Aangezien het product aan het eind van elke iteratie in gebruik kan worden genomen, kun je in principe al na enkele iteraties de markt op. Zo betrek je de doelgroep al in een vroegtijdig stadium. Bovendien heb je snel het eerste profijt van je investering.

Bijsturen op basis van voortschrijdend inzicht

De feedback die je op vroege versies van het product ontvangt stellen je in staat om snel bij te sturen. Je kunt gedurende het ontwikkeltraject dus ook functionaliteit toevoegen of schrappen, zonder dat je daarvoor de ontwikkeling hoeft stil te leggen.

Duidelijke communicatie

Door een duidelijke rolverdeling en het zelfsturende karakter van het werkproces blijven de communicatielijnen kort en helder.

Hogere productiviteit

De korte lijnen en de focus op een beknopte specificaties leiden tot een hogere productiviteit van het team.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering