WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Scrum: de rol van de Scrum Master

Eerder schreef ik een korte introductie over de verschillende rollen en artifacts binnen een Scrum proces. In dit artikel ga ik verder in op de planning en uitvoering van een Scrum proces.

Ook ga ik verder in op de rol van de Scrum Master. Veel mensen denken dat dit een nieuw synomiem voor Project Manager is, maar niets is minder waar.

Wat doet een Scrum Master?

Zoals ik in het vorige artikel al schreef heeft de Scrum Master geen authoriteit binnen het Team. Een Scrum Master kan dus niet als projectmanager optreden, aangezien het team zelf bepaald welke features er in een iteratie worden opgepakt (zodirect meer hierover). Een Scrum Master treedt meer op als ‘Facilitator’; hij zorgt er voor dat het team niets in de weg staat om goed werk te kunnen verrichten. Ook begeleidt hij het team, Product owner en stakeholders tijdens de verschillende meetings en zorgt hij ervoor dat Scrum correct wordt geïmplementeerd.

Hoe plan je een Sprint?

Eerst nog even een reminder over het Scrum proces:

Ambrero Blog - Scrum de rol van Scrum Master - Sprintplanning

Voordat een Sprint gestart kan worden komen het team, de Scrum Master en de Product owner samen voor een Sprint planning meeting. Tijdens deze meeting geeft de Product owner zijn visie over het project en product en geeft hij toelichting op de features op het Product backlog. Het team classificeert de features op het backlog op basis van de benodigde hoeveelheid werk.

Als dit gedaan is kan de Product Owner samen met het team bepalen welke features binnen de komende sprint opgepakt kunnen worden. Het team committeert zich hieraan. Hierin verschilt Scrum van tradionele vormen; de tijd staat vast, de features niet.

Nadat er is bepaald welke features worden opgepakt, verlaat de Product Owner de meeting en gaat het Team de verschillende features opsplitsen in taken.

Tijdens een sprint

Nadat het plannen is voltooid begint de Sprint. Elke dag wordt er een Daily Scrum meeting gehouden, waarin de teamleden elkaar op de hoogte houden over de voortgang. Elk teamlid stelt zichzelf 3 vragen:

  • Wat heb ik gisteren gedaan?
  • Wat ga ik vandaag doen?
  • Wat staat mij in de weg?

Het is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master om eventuele facilitaire problemen die naar voren komen op te lossen.

Na een sprint

Nadat de sprint is voltooid geeft het Team een demo aan de Product Owner en eventuele stakeholders. De product owner bepaalt welke features daadwerkelijk zijn opgeleverd en plaatst eventueel items terug op het backlog.

Ambrero Blog - Scrum de rol van Scrum Master - Cartoon Ook houden het Team en de Scrum Master een retrospective meeting, waarin ze bekijken hoe de Sprint is verlopen en welke verbeteringen er doorgevoerd zouden kunnen worden.

Hierna kan het process zich weer herhalen, totdat er in de ogen van de Product owner een product release gedaan kan worden. Vaak volgt er dan nog een ‘polish’ sprint, waarin de puntjes op de i worden gezet.

Wat is de rol van de Scrum Master; conclusie

Het is de rol van de Scrum Master om het team te beschermen tegen externe invloeden en om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Het team wordt door de Scrum Master afgeschermd van de Product owner en andere stakeholders, waardoor het zich volledig kan richten op de software ontwikkeling.

Hierdoor is het risico op ‘Scope Creep’ een stuk kleiner, waardoor het team eerder geneigd is om gestelde deadlines te halen.

Meer informatie nodig?

Onze gecertificeerde Scrum Masters hebben brede ervaring in het introduceren van Scrum binnen ontwikkelteams. Met hun een technische achtergrond kunnen ze effectief en to-the-point communiceren met de ontwikkelaars binnen uw organisatie. Lees meer over onze Agile werkwijze of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bart Matthaei
Over de auteur

Directie / Consultant

  • +31 (0)88 26 27 301

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering