Soms komt er een project langs waarvan je direct weet: dit is een mooie uitdaging. BIM (Bouw Informatie management) software ontwikkelen is er zo één. Het project heeft de ambitie om het gebruik van ILS, Informatieleveringsspecificatie, in de bouwsector te stimuleren. Dit gebruik is nu nog tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig. Maar daar komt verandering in! Jeffrey Truijens en Niels Groot werken, samen met 130 professionals uit de bouwsector, al 4 jaar aan de ontwikkeling van de ILS Configurator.
Jeffrey Truijens (Informatie- en Proces Specialist en partner bij architectenbureau VDNDP) en Niels Groot (BIM-Regisseur bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen) werken vanuit digiGO nauw samen aan het radicaal verbeteren van informatie-uitwisseling. En de tool die hiervoor gaat zorgen is op 9 mei gelanceerd. In dit interview met hen, lees je er alles over.
Uniform informatie uitwisselen met BIM software
Deze tool helpt ketenpartners in ontwerp, bouw en techniek om eenvoudig en uniform hun informatievragen uit te wisselen met elkaar. Dat klinkt in misschien niet heel sexy, maar informatie correct uitwisselen is cruciaal voor goede samenwerking. En dat is weer heel belangrijk voor je projectresultaten en hoe leuk je collega’s het vinden om op het project te werken. De ILS Configurator van digiGO zorgt enorme tijdswinst en kostenbesparing door:
- Minder uitzoekwerk
- Minder fouten
- Soepele samenwerking
Goed nieuws: alle partijen in de bouwsector kunnen gratis gebruik maken van deze software.

Niels Groot (links) en Jeffrey Truijens (rechts) ontwikkelden samen met meer dan 130 mensen uit de bouwsector de ILS Configurator.
Wat is een ILS
ILS staat voor informatieleveringsspecificatie. In een informatieleveringsspecificatie maken projectpartners afspraken over de informatielevering tijdens een bouwproject, zodat alle partners hun werk goed kunnen uitvoeren. In een ILS leg je het volgende vast:
- Welke bouwwerkinformatie door wie wordt aangeleverd,
- Waar deze informatie te vinden is,
- Wanneer deze beschikbaar is.
Belangrijk, want samenwerken gaat beter als de informatie waarop we bouwen uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar is. Een ILS is vaak onderdeel van het contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Project overstijgende verandering in de bouw
Niels en Jeffrey leerden elkaar 6 jaar geleden kennen in het clubhuis van digiGO, toen bekend als BIM Loket. Daar dachten ze actief mee over het verbeteren van digitale samenwerking, omdat ze er allebei van overtuigd zijn dat de samenwerking in de branche slimmer kan.
Jeffrey: “De bouw is een klassiek project-georiënteerde sector. Een goed idee opschalen wordt vaak gezien als een illusie, omdat elk project weer anders is. Wij willen het tegendeel laten zien; dat project overstijgende verandering wél mogelijk is.” De ILS Configurator is inmiddels klaar voor gebruik, de lancering vond plaats op 9 mei 2023. Dat was ook direct de aftrap voor de verdere ontwikkeling ervan. De ILS Configurator is namelijk zo gebouwd, dat in de nabije toekomst allerlei datakoppelingen mogelijk zijn.
ILS Configurator als startpunt van digitale workflow
Niels: “De ILS Configurator wordt het startpunt van de digitale workflow. Hiervoor zijn verschillende uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten nodig om dat te realiseren. De release van deze tool is eigenlijk nog maar de start.”
Jeffrey: “Datagedreven werken is nog enorm in ontwikkeling. We houden rekening met die ontwikkeling door te kiezen voor geavanceerde technologie. Het is een duurzame, toekomstgerichte en schaalbare tool geworden. Door gebruik te maken van Linked Data zijn talloze koppelingen mogelijk. De BIM software is nu bijvoorbeeld ontwikkeld voor de woning- en utiliteitsbouw, maar kan ook worden verbreed naar de grond-, weg- en waterbouw. Daar hebben we continu rekening mee gehouden. Het is echt heel bijzonder wat we op technologisch vlak doen.”
“Van document-georiënteerd werken gaan we nu in de branche de stap maken naar informatie-georiënteerd werken. Er is zoveel mogelijk als je je informatie goed op orde hebt! Denk aan alle analyses die dan mogelijk zijn. Nee, wij zijn nog niet klaar. Dit is inderdaad nog maar het begin.”
Jeffrey Truijens – Informatie- en Proces Specialist
Software geschikt voor beginner & expert
Het bouwen van deze configurator was allerminst eenvoudig. “Je moet ongelofelijk veel keuzes maken om zoiets te kunnen ontwikkelen”, vertelt Jeffrey. “We wilden dat de configurator voor zowel de expert als de niet-expert een passende tool is. Dat ze elkaar juist ook vinden in de tool. Voor de niet-experts is er een vragenwizard die gebruikmaakt van de collectieve kennis die we erin hebben gestopt. Dat allemaal uitdenken is het resultaat van 4 jaar ontwikkeling. En daar zijn heel veel mensen uit de branche bij betrokken geweest, die allemaal hun kennis en ideeën hebben ingebracht.”
Niels: “Deze mensen herkenden zich in onze missie en meldden zich uit zichzelf aan om mee te denken. Ze werden niet betaald en maakten zelf tijd ervoor vrij of ze kregen ruimte ervoor van hun werkgevers. Ze stelden belangeloos hun kennis beschikbaar om dit te maken. Om de sector verder te brengen. Dat is gewoon supergaaf.”
Uitdagingen bij ontwikkelen van de BIM software
Niels: “Bij het bouwen van zo’n tool kwam veel meer kijken dan we hadden gedacht. Eén van de uitdagingen was om, ondanks de complexiteit van een ILS, het gebruik ervan eenvoudig te houden.”
Na een grondig selectieproces kozen zij Ambrero als partner voor het ontwikkelen van de BIM software. Wat zag Bart Matthaei, betrokken als consultant bij het inventarisatie- en ontwikkeltraject, als uitdaging?
“Dit project heeft een ongekende groep stakeholders, die aangehaakt moesten blijven. Diverse financierende partijen en 130 meedenkers die branche-breed, en vanuit verschillende rollen, meedachten over de functionaliteit. Ook lag er een technische uitdaging, namelijk een toekomstgerichte oplossing maken die aansluit op de standaarden binnen de bouw.”
Lead-developer Jacco van Willigen vult aan: “Op technisch vlak hebben we veel aandacht besteed aan de koppeling met externe bronnen. Zo specificeert ‘ILS Ontwerp en Engineering’ welke informatie noodzakelijk is voor objecten binnen een bouwproject. Een andere bron is bijvoorbeeld Aedes. Deze duidt aan welke informatie er nodig is voor het onderhoud van objecten.”
“Om te zorgen dat een nieuwe bron makkelijk kan aansluiten maken we gebruik van Linked Data, in combinatie met de specificatie NEN 2660-2. Deze gaat over de informatiemodellering van gebouwde omgeving. Door dit te baseren op een standaard, de officiële manier om informatie uit te wisselen in bouwprojecten, maken we het voor andere partijen mogelijk om hun bron ook open te stellen voor de ILS Configurator.”
Meer over baanbrekende software
Wil je meer weten over het gebruik van de ILS Configurator? Bekijk dan de uitleg op digiGO website.
Wil je onderzoeken wat de kansen van datagedreven werken in jouw organisatie zijn? Plan dan vrijblijvend een gesprek in met Bart, software-expert en directeur van Ambrero.
Bron: interview Inge Sijpkens en de website van digiGo