WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Alles over MVP software voor beginners

Als je alleen al denkt aan agile software ontwikkelen, dan hoor je de term MVP software. En dat is niet voor niets. Want Minimum Viable Product software strategie is effectief bij het introduceren van nieuwe software. In dit blog lees je wat het is, de voor- en de nadelen en de aanvullingen erop.

Wat is een MVP software strategie

In het verleden werden applicaties via de watervalmethode ontwikkeld. Vooraf werd de software gespecificeerd en na de bouw kreeg de klant het product in handen om het te testen. Agile ontwikkeling veranderde dit: het ontwikkelproces wordt hierbij opgedeeld in korte sprints en na elke sprint krijgt de klant een productierijpe versie van de applicatie in handen.

Met een MVP software strategie werk je toe naar een 1e versie van je applicatie. Een uitvoering met beperkte functionaliteit die voldoende meerwaarde biedt om levensvatbaar te zijn. Vandaar de term: Minimum Viable Product (MVP). Een applicatie zonder allerlei toeters en bellen maar die wel een effectieve oplossing biedt voor een bestaand probleem.

Voordelen van MVP software

De 5 belangrijkste voordelen op een rij:

Snelle time to market

Minimum Viable Product software stelt je in staat om in korte de basisversie van je product te lanceren. Hierdoor biedt je snel waarde aan de gebruikers en start je met het terugverdienen van je investering.

Feedback en betrokkenheid van gebruikers

Deze aanpak is zeer geschikt voor het ophalen van input door de gebruikers. In een vroeg stadium krijg je waardevolle feedback waarmee je de software verbetert en doorontwikkelt. Je maakt dus gebruik van voortschrijdend inzicht. Wanneer je dit toepast bij het ontwikkelen van bedrijfssoftware, neem je ook je team mee in de verandering. Hetgeen zorgt minder weerstand bij het implementeren van de nieuwe software.

Kostenbeheersing

Door je te focussen op de kernfunctionaliteit, minimaliseer je verspilling aan functies die niet nodig zijn in de 1e fase.

Concepten testen

Door een concept met basisfuncties aan te bieden aan actieve gebruikers, test je of jouw idee aansluit. Op basis van de feedback kun je de richting nog veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is Instagram. Met de oorspronkelijk web app, onder de naam Burbn,deelden gebruikers hun locatie, route en foto’s. Na lancering is dit concept gewijzigd.

Marktvraag verifiëren

Producten worden ontwikkeld uit de overtuiging dat iets beter kan. Maar voelt de doelgroep deze noodzaak ook? Of zijn er al voldoende alternatieven? MVP software biedt de mogelijkheid om de vraag naar je product te onderzoeken voordat je grote investeringen doet.

Nadelen van MVP software

De 3 belangrijkste risico’s en advies over hoe je deze vermijdt:

Beperkte functionaliteit

De beperkte functies in de basisversie van je software, waardoor het soms niet aan alle verwachtingen voldoet. Of erger: ze geven de waarde van je product onvoldoende weer. Waardoor gebruikers en/of mogelijke klanten niet overtuigd raken van het nut.

Dit voorkom je door vooraf te bepalen wat het grootste probleem is van je bedrijf of doelgroep. En wat er nodig is aan functies om dit op te lossen. Ambrero biedt hiervoor een workshop die je leidt naar de kern.

Onvoldoende schaalbaarheid

Bij de bouw van Minimum Viable Product software maak je steeds keuzes tussen budget, doorlooptijd, techniek en functionaliteit. Soms kies je voor het gebruik van technisch eenvoudigere oplossingen, bijvoorbeeld omdat dit minder budget vraagt. Zo een oplossing kan bij een grote gebruikersgroep ontoereikend zijn. Voor het testen van de levensvatbaarheid is dat geen probleem. Maar wanneer het gebruikersaantal en functionaliteit sterk toeneemt is (gedeeltelijke) herbouw nodig.

Dit voorkom je door rekening te houden met jouw toekomstplannen en groei in de architectuur van de software. Ambrero bouwt daarom flexibele en schaalbare software, passend bij jouw ambitie.

Negatieve gebruikerservaring

Als je alleen aandacht hebt voor de kernfunctionaliteit, dan kan de gebruikerservaring minder positief zijn. Terwijl het juist bij een MVP belangrijk is dat de kern van je product aansluit bij de beleving van de doelgroep.

Dit voorkom je door de gebruiker vanaf de start van de ontwikkeling te betrekken in het User Experience design. Bij Ambrero weten we dat het motiveren van gebruikers essentieel is voor succesvolle software. Daarom ontwerpen we MVP software met de gebruiker als middelpunt.

De eerste indruk van mensen is Wow! Dit is dankzij het doordachte UX-design. Het belang hiervan is, vanaf de eerste kennismaking met Ambrero, benadrukt. Ik dacht dat dit een verkooppraatje was maar achteraf gezien hadden ze gelijk. Want dat is wat de mensen zien van onze applicatie.

Ramy Salem, medeoprichter en CTO GreenRoutes, na lancering van de basisversie van hun routeoptimalisatie software.

Het verschil tussen Minimum Viable Product en Minimum Lovable Product

Het Minimum Viable Product (MVP) wint op bekendheid van het Minimum Lovable Product (MLP). Maar inhoudelijk is deze zeker zo interessant.

Het MLP is een benadering die verder gaat dan de basisfunctionaliteit in een MVP. Het richt zich op het creëren van een product dat niet alleen functioneel is, maar ook zorgt voor een positieve ervaring en enthousiasme. Oftewel: een MVP is gericht op het snel testen van de levensvatbaarheid van een concept, terwijl een MLP zorgt voor liefde bij de gebruikers.

De keuze tussen een MVP- en een MLP-aanpak hangt af van factoren zoals de markt, het doel van het product en de fase van productontwikkeling. Voor de lancering van SaaS-applicaties raden we het ontwikkelen van een Minimum Lovable Product aan voor het versnellen van de adaptatie.

Aanvulling op een MVP software strategie

De volgende stappen neem je ter voorbereiding op het ontwikkelen van MVP software. Zo maak je optimaal gebruik van de input van jouw doelgroep op jouw concept.

  • Marktonderzoek

    Hierbij onderzoek je de potentiële vraag naar je product via enquêtes, interviews of landingspagina’s voor de start van de ontwikkeling.

  • Proof of Concept

    Met een Proof of Concept toets je de levensvatbaarheid van je idee. Bijvoorbeeld de technische of logistieke haalbaarheid. Het is een onderzoek en geen werkende ruwe versie van je product zoals een MVP.

  • Prototype

    Een prototype is een tastbare uitvoering van je idee. Het laat de werking en uiterlijk zien. Je gebruikt het om het grotere geheel te testen bij stakeholders.

Dus wanneer kies je voor Minimum Viable Product software

MVP software ontwikkelen is een goede keuze als je:

  • Snel de markt op wilt om concurrenten voor te blijven
  • Feedback van gebruikers gaat gebruiken om je software te verbeteren
  • Een beperkt budget hebt en toch wilt innoveren

Advies nodig of… een presentatie MVP software voor gevorderden

De ontwikkeling van MVP software is voor veel organisaties een complexe onderneming. Ambrero begeleidt je in dit proces en visualiseert in vroegtijdig stadium hoe de software gaat werken. We betrekken je doelgroep al voordat we een regel code schrijven. Zo maak je gebruik van de input van je doelgroep om je product tot een succes te maken.

Wil je gratis advies over de aanpak die het beste past bij jouw plannen? Plan dan een kennismaking met Bart, software-expert en mede-eigenaar van Ambrero, en vraag hem het hemd van zijn lijf.

Elisa Kossen
Over de auteur

Marketing & Communicatie specialist

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering