Ambrero case- Schuldenwijzer-vrouw met laptop

Digitaal platform ‘Schuldenwijzer’ biedt overzicht en hulp

Het platform ‘Schuldenwijzer’ is een eerste aanzet tot het oplossen van de zeer complexe schuldenproblematiek in Nederland.

In Nederland hebben ruim 1,4 miljoen huishoudens te maken met risicovolle schulden. Dit brengt veel ellende en diverse kosten met zich mee. Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) en Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) zagen een oplossing in de vorm van ‘Schuldenwijzer’. Inmiddels is het digitale platform live en biedt het mensen met schulden in één overzicht actuele informatie over hun schulden. En het wijst ze de weg naar een schuldenvrij leven.

Het probleem

Schuld zorgt voor menselijk leed en hoge kosten

Ons land telt veel huishoudens die in de schuld zitten. Gerechtsdeurwaarders, die bij de mensen thuis komen, zien de ellende die schulden veroorzaken. Ook brengen schulden kosten met zich mee. Een werknemer met financiële problemen kost een werkgever gemiddeld 13.000 EUR per jaar (bron). Ruim 60% van de werkgevers heeft hiermee te maken. En mensen met schuld ervaren veel stress en hebben hierdoor meer zorg nodig.

Ook een complex probleem oplossen?
De opdracht aan Ambrero

Veilig en toegankelijk digitaal platform ontwikkelen

Eerder ontwikkelde Ambrero het Digitaal Beslagregister voor de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Het register is nu in beheer bij SNG. Hierin leggen alle gerechtsdeurwaarders in Nederland de beslagen vast waarmee een onnodige stapeling van executiemaatregelen wordt voorkomen. Echter de mensen achter deze beslagen hadden tot voor kort geen inzicht in hun totaalschuld.

Het is bijna onmogelijk voor mensen met schulden, bijvoorbeeld via 15 schuldeisers, om hun totaalschuld te achterhalen. En dat is wel wat ze willen weten; wat is mijn totale schuld en hoeveel hou ik per maand over om van te leven? Mensen hebben ook recht op deze informatie.
Merijn Windemuller, directeur SNG

De opdracht aan Ambrero; ontwikkel een toegankelijk en neutraal digitaal platform voor burgers en schuldeisers. Een aantal belangrijke eisen voor de ontwikkeling:

  • Complexe informatie overzichtelijk presenteren
  • Security; databeveiliging
  • Privacy; bescherming van persoonsgegevens
  • Aansluiting bij standaarden van de Overheid
De oplossing

In 10 weken naar een innovatieve oplossing

Dit soort maatschappelijke vraagstukken leidt nog wel eens tot overlegstructuren waarin beleidsmatige en juridische besluitvorming veel tijd in beslag neemt. In dit traject stelden we ons als doel om snel een eerste versie te maken en vanaf dat punt stapsgewijs te verfijnen.

In vijf sprints, oftewel tien weken, ontwikkelden we het MVP van Schuldenwijzer. Deze eerste versie geeft bezoeker op een laagdrempelige manier inzicht in hun financiële situatie. Het platform biedt de gebruikers de volgende functionaliteit:

  • Inlogmogelijkheid via DigiD
  • Direct overzicht van beslagen op periodiek inkomen
  • Inzicht in gebruik van jouw gegevens door deurwaarderskantoren
Wat Schuldenwijzer uniek en innovatief maakt is dat deze data, die nu alleen bij deurwaarders bekend is, straks op één plek in te zien is voor alle betrokken partijen: schuldenaar en schuldhulp. Dat is echt een flinke stap vooruit in het oplossen van de schuldenproblematiek.
Bart Matthaei, mede-eigenaar Ambrero en projectpartner
Technologie

Schaalbare architectuur met toekomstperspectief

We hebben een schaalbare en veilige architectuur ontwikkeld op basis van microservices. Deze is geschikt om zeer privacygevoelige informatie te verwerken. De architectuur is ook bruikbaar om in de toekomst andere schuldinformatie van deurwaarderskantoren toe te voegen. En koppelingen te maken met diverse overheidsinstanties zoals UWV, Gemeenten etc.

Momenteel haalt Schuldenwijzer de gegevens uit het Digitaal Beslagregister. In de volgende fasen zal er een koppeling worden gemaakt met de dossier-applicaties van alle deurwaarderskantoren in Nederland. Zodat er extra informatie wordt toegevoegd.

Het resultaat

Het projectresultaat; inzicht en een bijdrage op sociaal en maatschappelijk vlak

Inzicht

Schuldenaar ziet in één oogopslag ‘wat is mijn probleem en bij wie kan ik terecht voor hulp’.

Kostenbesparing

Schuldeiser wordt gefaciliteerd in het besluit wel/niet beslagleggen. Hiermee worden de kosten van onnodige procedures bespaard.

Het verschil maken

Dit platform is een eerste aanzet voor het doorgronden van de schuldenproblematiek. En op termijn naar het oplossen ervan.

Iedereen kent de traditionele en geldverslindende IT projecten binnen de overheid die lang duren en vaak niet tot resultaat komen. Het geeft enorme voldoening om samen met Ambrero te werken aan een project dat op sociaal en maatschappelijk vlak het verschil maakt. En dat met beperkte middelen en binnen een tijdsbestek van 12 maanden!
Merijn Windemuller, directeur SNG
Schuldenwijzer.nl - Mijn beslagen Schuldenwijzer.nl - Mijn gegevens

Schuldenwijzer..

  • had een looptijd van 14 weken
  • gebruikt technieken als Java, Spring Boot, HTML, Sass, Javascript, Handlebars, Websockets, RabbitMQ, Kubernetes, Google Cloud, microservices, Flying Saucer (PDF generator), Lombok en EhCache
  • is gemaakt door het scrumteam Mariëlle (Java ontwikkelaar), Huub (senior Java ontwikkelaar), Paul (Java ontwikkelaar), Erwin (UX designer) en Bart (scrummaster en projectpartner)

Ook het verschil maken met een op maat gemaakt Digitaal Platform?
Of wil je meer over ons weten?

Direct antwoord op je vraag?

085 019 7283

100% van onze klanten beveelt ons
aan bij andere organisaties Bron: Feedback Company

Bereik ons nu!

Ambrero heeft ons als organisatie overduidelijk
een Beter leven bezorgd, need I say more?

Susanne Maassen, manager bij Stichting Beter Leven
keurmerk na de implementatie van hun klantenportaal

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering