

Digitaal Beslagregister bespaart geld en onnodige procedures
Het geeft gerechtsdeurwaarders inzicht in de beslagen per debiteur en bewaakt de beslagvrije voet
Na het opleveren van het door Ambrero ontwikkelde Digitaal Beslagregister, kunnen gerechtsdeurwaarders beter en efficiënter hun werk doen. Sinds 2015 leggen alle gerechtsdeurwaarders in Nederland de beslagen in het register vast. Dit voorkomt een onnodige stapeling van executiemaatregelen en zorgt ervoor dat mensen genoeg geld overhouden om van rond te komen.
Onnodige handelingen en menselijk leed door gebrek aan inzicht
Sinds de landelijke bevoegdheid hebben deurwaarders onvoldoende inzicht op welke beslagen er precies ten laste van dezelfde debiteur zijn gelegd. Dit leidde vaak tot onnodige stapeling van executiemaatregelen, hetgeen ook kosten met zich meebracht. Ook kon een schuldenaar hierdoor onder het wettelijk bestaansminimum duiken, ofwel beslagvrije voet. Dat proces kon zeker efficiënter én menselijker. Met deze opdracht kwam de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders bij ons in 2014.
Digitaal register met aandacht voor veiligheid
Gezien de enorm privacy gevoelige data waren er twee belangrijke aandachtspunten voor de ontwikkeling van een database, namelijk:
- Security; data beveiliging
- Auditability; controle op aanpassingen (wie, wat en wanneer)
Het Digitale Beslagregister is op verzoek van het Kabinet ontwikkeld met een subsidie van de ministeries van Veiligheid en Justitie en SZW. Dus binnen het budget blijven was ook een vereiste.

Agile ontwikkeling van het Digitaal Beslagregister
Het Digitaal Beslagregister werd Agile via de scrummethode gebouwd. Paul Valentijn, projectmanager namens SNG: "Voor mij was dat nieuw. Maar ik ben ervan overtuigd dat het de enige juiste methode was om het Beslagregister op tijd en binnen budget op te leveren. Mijn angst was namelijk dat het functioneel ontwerp in de loop van het bouwproces ingehaald zou worden door de praktijk. En dat was ook zo. Maar doordat we Agile werkten was dat geen probleem."
Ambrero leverde al na vier weken een testapplicatie op waarmee een groep geselecteerde gerechtsdeurwaarders de werking van het Beslagregister kon testen. Dat leverde waardevolle tijdswinst op. Het scrumteam deed zo al in een vroeg stadium nieuwe inzichten op waarmee het Beslagregister nog beter aan de verwachtingen van de gerechtsdeurwaarders kon voldoen. Paul Valentijn, projectmanager namens SNG
Optimale bewaking van gegevensintegriteit
"Het register wordt ontsloten via een Soap API (application programming interface) en is ontwikkeld met behulp van Java EE. Dit zorgt namelijk voor een optimale bewaking van de gegevensintegriteit (de juistheid van de opgeslagen data)", aldus Huub Koehorst, senior ontwikkelaar bij Ambrero.
Aanvullend heeft Ambrero een beheer- en testtool ontwikkeld. De code die ten grondslag ligt aan het Beslagregister wordt dagelijks gecontroleerd door geautomatiseerde unit tests. Hierdoor wordt gecontroleerd dat toekomstige wijzigingen niet leiden tot nieuwe bugs.
De beheertool biedt o.a. de volgende functionaliteit:
- een beslag zoeken
- historie terugzien
- dossierhouder aanpassen
- rapportagetool
Het projectresultaat: kostenbesparing en bewaking beslagvrije voet
Kostenbesparing
Er worden geen onnodige procedures ingang gezet door inzage in de beslagen.
Handhaving wet
Mensen kunnen niet meer ongezien onder het bestaansminimum komen.
Datacontrole
De ingevoerde beslagen worden automatisch gecontroleerd op juistheid.
"Het project is op tijd en binnen budget opgeleverd. Daarnaast is het positief beoordeeld door ICTU, in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Al met al een zeer succesvol project!" aldus Jan de Swart, gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van opdrachtgever Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). "En minstens zo belangrijk, het Digitaal Beslagregister maakt ons werk een stuk makkelijker".
Uitbreiding Beslagregister voor meer efficiency en gebruikersgemak
In 2015 zijn alle gerechtsdeurwaarders aangesloten bij het Beslagregister. Recent is er een uitbreiding ontwikkeld door Ambrero. Het doel hiervan; deurwaarders nog meer inzicht bieden en onderling overleg terugdringen.
Om dit te realiseren is de volgende functionaliteit toegevoegd:
- totale vordering op loon, uitkering
- openstaande vorderingen
- geprognotiseerde eerstvolgende inhouding
- meest recente inhoudingen


Ook toe aan een database die kosten bespaart en kwaliteit bewaakt?
Of wil je meer weten over ons?
Direct antwoord op je vraag?
085 019 7283
Onze klanten beoordelen
ons met een 8,9
Bron: Feedback Company
Bereik ons nu!
Ambrero heeft ons als organisatie overduidelijk
een Beter leven bezorgd, need I say more?
Susanne Maassen, manager bij Stichting Beter Leven
keurmerk na de implementatie van hun klantenportaal