Xamarin, met C# apps ontwikkelen voor Android, iOS en Windows

Xamarin is een omgeving voor het ontwikkelen van cross-platform apps. Wat kun je ermee? Wat zijn de voor- en nadelen? Na onze ervaring ermee, laten we je graag kennismaken met deze tool.

Toen we eind vorig jaar van start gingen met het ‘Digitale ondersteuning risicobeheersing’ project met de Brandweer Amsterdam-Amstelland onderzochten we eerst welke techniek goed aansloot bij de functionaliteit en klantwensen. De brandweer wilde een applicatie laten ontwikkelen die het papieren proces van het Expertiseteam Toezicht en Controle vervangt. Daarnaast verruilt het de bestaande app ‘Brandveilig leven’. Deze twee processen maken gebruik van het invullen van de vragenlijsten dat zowel online als offline dient te werken. Xamarin ondersteunt de offlinesynchronisatie van gegevens zodat gebruikers deze altijd kunnen bekijken, toevoegen en wijzigen. Ook wanneer ze offline zijn. Dus kozen we ervoor om de app te ontwikkelen met deze tool.

Wat is Xamarin?

Met Xamarin is het mogelijk om middels één programmeertaal, namelijk C#, native apps te ontwikkelen voor iOS, Android en Windows Phone. Een applicatie ontwikkeld met Xamarin heeft een native User Interface en gebruikerssnelheid. Dit betekent dat de app hetzelfde reageert en eruit ziet als een app gemaakt in de programmeertaal voor een specifiek besturingssysteem. Door gebruik te maken van deze tool kun je veel sneller een app ontwikkelen voor meerdere besturingssystemen. Gemiddeld wordt er namelijk 85% code (!) hergebruikt. Inmiddels ontwikkelen ruim 1.4 miljoen developers met deze tool.

Xamarin ontwikkeling: vier voordelen:

 • Native user interface; herkenbare UI voor de gebruiker
 • Native snelheid; de snelheid is gelijk aan app gemaakt speciaal voor dat besturingssysteem
 • Hergebruik van de code, gemiddeld 85%
 • Eén omgeving voor het ontwikkelen van apps voor meerdere platformen

Er kleeft ook een nadeel aan het applicatie ontwikkeling met Xamarin, de app is namelijk groter dan wanneer voor één besturingssysteem wordt geschreven. Dit is het gevolg van de extra laag die Xamarin toevoegt.

Populaire apps gemaakt met Xamarin

Welke bedrijven gingen ons voor? Nou, we mogen ons scharen in een rij van een aantal grote en bekende bedrijven die hun apps hebben gemaakt met Xamarin. We noemen er een aantal:

 • EasyJet; Travel App
 • Nederlandse Spoorwegen; Reisplanner
 • Crédito Agrícola, grootste bank van Portugal
 • Pinterest
 • Slack

Hoe is Xamarin ontstaan?

In mei 2011 is het opgericht door de ontwikkelaars Miguel de Icaza en Nat Friedman die eerder Mono, MonoTouch en Mono for Android ontwikkelden. De naam Xamarin komt van de Tamarin aap, door de letter T te veranderen naar X. Alle bedrijfsnamen van deze ontwikkelaars zijn gerelateerd aan een aap. Zo betekent mono in het Spaans aap. Dat je het maar weet!

Ambrero blog geschiedenis van Xamarin

Xamarin Studio of Forms, welke toepassing kies je?

Een Xamarin project kan worden ontwikkeld in Visual Studio of in Xamarin Studio. Bij het aanmaken van een nieuw project moet er een keuze worden gemaakt of het specifiek voor Android, iOS, Windows Phone of voor meerdere platformen gebouwd moet worden. Wanneer het specifiek voor een platform moet worden, kun je kiezen voor de traditionele manier door de User Interface specifiek te maken voor dat platform. Hierdoor krijg je meer controle over hoe het eruit komt te zien.

Wordt de app voor meerdere platformen gebouwd, dan kun je gebruik maken van Xamarin Forms. Dit is een tussenlaag wat de User Interface (UI) code genereerd. Door dit te gebruiken wordt UI code gedeeld over de verschillende besturingssystemen. Dit zorgt ervoor dat er veel meer code wordt hergebruikt.

Ambrero blog traditional Xamarin approach
© miguelgomez.io

We zetten de voor- en nadelen van beide toepassingen voor je op een rij:

Traditionele aanpak; per platform apart de User Interface ontwikkelen:

 • +Invloed op hoe de UI eruit komt te zien
 • Er wordt minder code hergebruikt
 • Langere ontwikkeltijd wanneer de app voor meerdere besturingssystemen gemaakt wordt

Xamarin Forms; de User Interface hierin ontwikkelen

 • +Er wordt meer code hergebruikt ten opzichte van de tradiotionele aanpak
 • +Snelheid in het ontwikkelen van schermen voor meerdere besturingssystemen
 • +UI ziet eruit zoals de gebruiker gewend is
 • UI ziet er niet op elk besturingssysteem hetzelfde uit

Met kennis van C# in korte tijd een native Xamarin app ontwikkelen

Inmiddels is het project zo goed als afgerond en hebben we uitgebreid kennis gemaakt met Xamarin. En het mag gezegd worden; we zijn enthousiast! Het is voor ons mogelijk om, met onze uitgebreide kennis van C#, in korte tijd een gedegen en snelle native app te ontwikkelen.

Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact met ons op als je meer wilt weten.

Tom Konijn
Over de auteur

.NET Developer

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering