WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Landelijk data dashboard voor verbeteren zorgkwaliteit
Kwaliteitssysteem voor Zorgverzekeraars Nederland; logo

Data dashboard voor het verbeteren van ouderen- en gehandicaptenzorg

Het ontwikkelde kwaliteitssysteem van Zorgverzekeraars Nederland geeft inzicht in de kwaliteit van zorg

In Nederland maken ruim 250.000 mensen aanspraak op de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wet regelt intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, gehandicapten en mensen met een psychische aandoening. De roep om verbetering van de kwaliteit van deze zorg is al jarenlang luid en duidelijk te horen en staat in contrast met het doel om de kosten beheersbaar te houden.

Het probleem

Onvoldoende grip op de kwaliteit van zorg

Het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn wil meer grip op de kwaliteit en vroeg de zorgverzekeraars hierin het voortouw te nemen. Zorgkantoren – de partij die langdurige zorg in Nederland regelt – kregen de opdracht om samen met de zorgaanbieders de kwaliteit van de zorg te verbeteren. En dat vraagt om een overzicht van alle beschikbare kwaliteitsinformatie, met wat goed gaat en waar verbetering nodig is. Een omvangrijk programma werd gestart, waarin Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder meer het landelijk data dashboard liet ontwikkelen voor het verbeteren van de kwaliteit van langdurige zorg.

Ook inzicht in data?
De opdracht aan Ambrero

Ambities waarmaken met de juiste partij

ZN wilde samenwerken met een partij die beleid weet te vertalen naar praktische toepassingen. Atos consulting ondersteunde ZN in deze zoektocht. In het Programma van Eisen (PvE) werden de volgende doelen gesteld:

  • Landelijk inzicht in de zorgkwaliteit
  • Het verbeteren van de kwaliteit die zorgaanbieders leveren
  • Samenwerking tussen de regionale zorgkantoren versterken
  • Signaleren van trends bij zorgaanbieders
“Ambrero Software heeft het beste meegedacht in het vraagstuk van ZN, dat zagen we terug in hun presentatie. Daarnaast lieten zij met een visuele mock-up hun UX kwaliteiten en vindingrijkheid zien. Zij waren de partij voor deze klus.”
Rien Gouweloos – Principal Consultant bij Atos
Beoordeling
De oplossing

Van lokale spreadsheet naar landelijk data dashboard

In Nederland wordt zorg ingekocht door zeven zorgkantoren in verschillende regio’s. Elk zorgkantoor met een andere manier om gegevens vast te leggen. Om een totaalbeeld te krijgen van de zorgkwaliteit is het cruciaal dat alle zorginkopers het landelijke data dashboard gebruiken. Dit vraagt om een laagdrempelig en uitnodigend systeem.

Allereerst was het zaak om een gedeeld perspectief op kwaliteit te vormen. Dit werd gedefinieerd in een reeks indicatoren binnen vastgestelde thema’s als ‘Wonen en welzijn’, ‘Veiligheid’ en ‘Persoonsgerichte zorg’. Ambrero bevorderde de besluitvorming over de werking van het dashboard door telkens schetsen te ontwikkelen voor de visualisatie van deze kwaliteitsgegevens. We zetten beleid stapsgewijs om naar concrete toepassingen.

“Dankzij de aanpak van Ambrero, het makkelijk schakelen, ongevraagd advies geven en doorvragen, wordt het resultaat beter en komen we verder dan verwacht.”
Karlijn Knoops – Consultant bij Atos
Het resultaat

Kwaliteitssysteem ZN zorgt voor inzicht en grip

Met het ontwikkelen van dit landelijke data dashboard heeft ZN invulling gegeven aan de kwaliteitsimpuls voor de zorg vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. Hiermee draagt ZN bij aan de verbetering van de langdurige zorg in ons land. De behaalde doelen op een rij:

Inzicht in de actuele kwaliteit van de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg

De ontwikkeling van het Dashboard kwaliteit Wlz heeft het mogelijk gemaakt om een eenduidig beeld te vormen van de kwaliteit en deze bevindingen vast te leggen. Een eerste stap in het verbeteren van de zorg.

Verbetering van de dialoog tussen zorgkantoren en zorgaanbieders

Binnen het dashboard wordt de beoordeling van instellingen en locaties op gestructureerde wijze geregistreerd. Het systeem ondersteunt daarmee het proces waarin wordt gezocht naar manieren om de zorg te verbeteren.

Eenduidig en transparant

Alle zorgkantoren beoordelen de aanbieders aan de hand van dezelfde indicatoren. Het dashboard hanteert daarbij objectieve normen en biedt tegelijkertijd ruimte voor een interpretatie van de zorginkoper. Scores zijn voor alle zorgkantoren inzichtelijk waarmee de transparantie tussen zorgkantoren is vergroot.

Samenwerking tussen zorgaanbieders versterken

Bij hoge scores op een bepaald thema worden inspirerende werkwijzen en successen uitgelicht. Hiermee bevordert het dashboard de kruisbestuiving tussen zorgaanbieders: zorginkopers brengen zorgaanbieders met aandachtspunten op een bepaald thema in contact met aanbieders die hierin een goed voorbeeld zijn. Zodat ze hiervan kunnen leren en de kwaliteit toeneemt.

Zorgverzekeraars Nederland; data dashboard Zorgverzekeraars Nederland; landelijk kwaliteitssysteem

Zorgverzekeraars Nederland..

  • de MVP is ontwikkeld in 8 weken
  • gebruikt technieken als Google Cloud, Kubernetes, Java, Spring Boot, Javascript, Ajax, JSON, Postgres, SQL, HTML, Sass, CSS
  • is gemaakt door het scrumteam Pamela, Huub, Willlem, Marielle, Bart en Jelle

Ook kwaliteit verbeteren met een data dashboard?
Zet vandaag nog de eerste stap naar innovatie.

Direct antwoord op je vraag?

085 019 7283

Onze klanten beoordelen
ons met een 8,9 Bron: Feedback Company

Bereik ons nu!

Stel vrijblijvend je vraag

Behoefte om te sparren? Plan je gratis adviesgesprek met Bart, directeur & consultant.

Ambrero heeft ons als organisatie overduidelijk
een Beter leven bezorgd, need I say more?

Susanne Maassen, manager bij Stichting Beter Leven
keurmerk na de implementatie van hun klantenportaal

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering