Hoera, we zijn genomineerd

Selenium

In het kader van testautomatisering kom je vaak de term ‘Selenium’ tegen. Maar wat is dat nou eigenlijk, en wat kun je ermee? In dit artikel geven we je een kijkje in de wereld van Selenium-testing.

Wat is Selenium?

Het is een applicatie waarmee je browsers kunt automatiseren. Wat je hiermee doet, hangt af van je doel. Je kunt er repeterende administratieve taken mee automatiseren, maar het wordt ook vaak gebruikt voor browser testing. Door het gebruik ervan kun je meer en sneller testen.

De 4 componenten

Het bestaat uit 4 componenten, namelijk:

Selenium WebDriver

Dit vormt de basis van de applicatie. Via de webdriver kun je commando’s naar de browser sturen om bepaalde gebruikersinteracties uit te voeren, zoals een muisklik of een toetsaanslag. Vanuit de IDE of de API wordt de webdriver aangeroepen. Elke populaire browser heeft z’n eigen webdriver.

Selenium IDE

Dit is een ontwikkelomgeving en geïmplementeerd als Firefox plugin. Hiermee kun je tests opnemen, bewerken, debuggen en weer afspelen.

Selenium API

Hiermee kun je vanuit een willekeurige programmeertaal, bijvoorbeeld Java, de webdriver aanroepen. In zo’n beetje elke populaire programmeertaal is wel een Selenium API geschreven, zoals Java, C#, Python, Ruby, PHP tot zelfs Powershell.

Selenium Grid

Dit maakt het mogelijk om je tests op verschillende browsers en platformen uit te voeren. Hierbij acteert één server als hub naar één of meerdere servers met verschillende geïnstalleerde browsers en platformen.

De voordelen op een rij:

Selenium maakt het mogelijk om sneller te testen in een kortere tijd, waardoor je snel inzicht hebt in de kwaliteit van je software. Hieronder nog een aantal voordelen op een rij:

  • geautomatiseerd testen vanuit vele programmeertalen
  • open source
  • online veel informatie beschikbaar
  • makkelijk integreerbaar met andere test tools en frameworks, zoals JUnit, TestNG, Cucumber