WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Whitepapers & meer

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

AJAX

AJAX staat voor Asynchronous JavaScript And XML en is eigenlijk geen echte programmeertaal. Wat is het dan wel? En wat betekent het voor User Experience? Het antwoord op deze vragen vind je in onze kennisbank!

Wat is AJAX?

AJAX is, zoals gezegd, geen echte programmeertaal. Het is een ’trucje’ om asynchroon, dus op de achtergrond tijdens het gebruik van een webpagina, data op te halen en te verzenden. Hiermee kun je bijvoorbeeld een nieuwe lijst projecten ophalen wanneer een gebruiker klikt op pagina 2 (paginering) zonder de pagina te vernieuwen. Dit zorgt voor minder druk op de server – omdat alleen wordt opgehaald wat echt nodig is – en geeft bovendien een betere gebruikerservaring.

AJAX voor User Experience

Er is niets zo vervelend als het verwijderen van een item in een lijst, op pagina 3, en wanneer dat gelukt is weer moeten beginnen bij pagina 1. Wanneer je nog een item op pagina 3 wilt verwijderen, ben je de hele tijd aan het scrollen en zoeken. Maar dat kan inmiddels echt beter. Met Javascript kun je een request op de achtergrond naar de server sturen dat een element verwijderd moet worden, waarna de server een melding teruggeeft dat dat gelukt is. Daarna kun je weer met Javascript (of bibliotheken zoals jQuery) het element uit de pagina verwijderen, eventueel met een animatie. De pagina hoeft niet meer vernieuwd te worden, want alle handelingen gebeuren op de achtergrond en het opnieuw opvragen van de gehele pagina, zoals bijvoorbeeld in PHP of Java gebeurt bij een standaard request, is niet nodig.

AJAX en opensource

AJAX is een term voor het ontwerp van webpagina’s waarin asynchroon gevraagde gegevens worden opgehaald van de webserver. Daardoor hoeft de pagina niet in z’n geheel ververst te worden. De term is in 2005 bedacht en werd door grote bedrijven als Google en Amazon overgenomen. Er is een groot aantal opensource-JavaScript-frameworks en toolkits, zoals Scriptaculous, Prototype, DWR en jQuery, die AJAX mogelijk maken.

Je kunt zelfs hele applicaties ontwikkelen volgens dit principe. Enkel de benodigde gegevens worden opgehaald, zelfs voor hele pagina’s. De webapplicatie bestaat dan op de achtergrond eigenlijk uit één pagina (single page application) maar door slimme Ajax-requests wordt de data op de achtergrond geladen en in de pagina gezet wanneer het laden is voltooid. Zo worden zelfs gave paginaovergangen mogelijk.

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2023     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering