Hoera, we zijn genomineerd

AJAX

AJAX staat voor Asynchronous JavaScript And XML en is eigenlijk geen echte programmeertaal. Wat is het dan wel? En wat betekent het voor User Experience? Het antwoord op deze vragen vind je in onze kennisbank!

Wat is AJAX?

AJAX is, zoals gezegd, geen echte programmeertaal. Het is een ‘trucje’ om asynchroon, dus op de achtergrond tijdens het gebruik van een webpagina, data op te halen en te verzenden. Hiermee kun je bijvoorbeeld een nieuwe lijst projecten ophalen wanneer een gebruiker klikt op pagina 2 (paginering) zonder de pagina te vernieuwen. Dit zorgt voor minder druk op de server – omdat alleen wordt opgehaald wat echt nodig is – en geeft bovendien een betere gebruikerservaring.

AJAX voor User Experience

Er is niets zo vervelend als het verwijderen van een item in een lijst, op pagina 3, en wanneer dat gelukt is weer moeten beginnen bij pagina 1. Wanneer je nog een item op pagina 3 wilt verwijderen, ben je de hele tijd aan het scrollen en zoeken. Maar dat kan inmiddels echt beter. Met Javascript kun je een request op de achtergrond naar de server sturen dat een element verwijderd moet worden, waarna de server een melding teruggeeft dat dat gelukt is. Daarna kun je weer met Javascript (of bibliotheken zoals jQuery) het element uit de pagina verwijderen, eventueel met een animatie. De pagina hoeft niet meer vernieuwd te worden, want alle handelingen gebeuren op de achtergrond en het opnieuw opvragen van de gehele pagina, zoals bijvoorbeeld in PHP of Java gebeurt bij een standaard request, is niet nodig.

AJAX en opensource

AJAX is een term voor het ontwerp van webpagina’s waarin asynchroon gevraagde gegevens worden opgehaald van de webserver. Daardoor hoeft de pagina niet in z’n geheel ververst te worden. De term is in 2005 bedacht en werd door grote bedrijven als Google en Amazon overgenomen. Er is een groot aantal opensource-JavaScript-frameworks en toolkits, zoals Scriptaculous, Prototype, DWR en jQuery, die AJAX mogelijk maken.

Je kunt zelfs hele applicaties ontwikkelen volgens dit principe. Enkel de benodigde gegevens worden opgehaald, zelfs voor hele pagina’s. De webapplicatie bestaat dan op de achtergrond eigenlijk uit één pagina (single page application) maar door slimme Ajax-requests wordt de data op de achtergrond geladen en in de pagina gezet wanneer het laden is voltooid. Zo worden zelfs gave paginaovergangen mogelijk.